Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Proč nezvednu ruku pro městský koncern z pera hnutí ANO 2011

Po 04. 09. 2017 17:58

Když před třemi lety slibovalo brněnské hnutí ANO 2011 Brňákům vytvoření městského holdingu, jen málokoho – včetně mě – by asi tehdy napadlo, že ani oni sami netuší, jak na to.

Následovalo zadání studií odborníkům – samozřejmě už za peníze z rozpočtu města Brna, dlouhé diskuse jak uvnitř samotného hnutí, výměna radního ANO pro městské společnosti a byť opoziční zastupitel, troufnu si říct, že i mnoho jednání v rámci koalice.

Ještě aby ne, vždyť městem Brnem vlastněné společnosti spravují majetek v řádech desítek miliard korun, zaměstnávají tisíce lidí a jejich fungování má zásadní vliv na chod města Brna a každodenní život Brňáků. Od dopravního podniku počínaje, přes Teplárny až po nově nabyté BVV.

Byť hrdý na to, co se povedlo ČSSD po dobu, kdy stála ve vedení Brna – od profesionalizace managementu těchto společností, modernizaci chodu jednotlivých firem, realizovaných investic s cílem většího komfortu služeb pro Brňáky, dosažení kladných hospodářských výsledků, každému jen trochu seznámenému s problematikou chodu těchto společností a znalostí potřeb Brna musí být přeci jasné, že vždy je co zlepšovat, mne nevyjímaje.

A je to tu – tři roky věnovala stávající brněnská šestikoalice energii nejen svou, ale i managementu Brnem vlastněných společností na onen koncern, který má být náhražkou za onen slibovaný holding, který je nejen v koalici neprůchozí, ale odborníci jej nedoporučili.

Ze tří současných zastupitelů města Brna, samozřejmě pouze koaličních, se tak mávnutím mají stát multifunkční odborníci nejen na ekonomiku, ale i na specifičnost jednotlivých městských společností.

Vedení města tím prý získá lepší přehled, i úspory budou. Za mě se však ztratí především transparentnost, změkčí odpovědnost ať už odborného managementu, tak řídících orgánů jednotlivých společností. Dojde k nebezpečné koncentraci moci. A úspory? Ty lze přeci realizovat i za stávající struktury.

Celá akce „Koncern“ na mě tak působí stejně jako ono „odpolitizování“ městských firem, kdy na místo ve volbách lidmi zvolených zastupitelů jsou dosazeni nominanti koalice a jen tak na okraj je o radikálně  zredukován počet zástupců opozice.

Pevně věřím, že primátor Vokřál z ANO dodrží svůj veřejně deklarovaný příslib, že město Brno pod jeho vedením nebude prodávat městem vlastněné společnosti a že se se tento příslib samozřejmě vztahoval i na části těchto společností.

Rychlá navigace