Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Babiš umí přehodnotit názor za hodinu, je nevypočitatelný, říká Onderka z ČSSD

Po 09. 04. 2018 20:25

Andrej Babiš umí přehodnotit názor do hodiny a je hodně nevypočitatelný, řekl v pondělí novinářům v Brně nově zvolený místopředseda ČSSD a poslanec Roman Onderka. Šéf hnutí ANO a premiér v demisi podle něj nevyužil ústupek ČSSD, která s hnutím ANO jako vítězem loňských voleb jednala o možné vládě. Jednání minulý týden zkrachovala.

Onderka řekl, že sociální demokracie chce být oproti Babišovi vypočitatelná, protože v minulosti udělala hodně věcí nesrozumitelných, kvůli čemuž dostala ve volbách pouze sedm procent.

Onderka uvedl, že Babiš má jednu vlastnost, kterou nemá žádný politik. „On dokáže přehodnotit svůj názor během 24 hodin, i do hodiny. Je hodně nevypočitatelný,“ narážel Onderka na Babišovo vyjádření v pondělním tisku, že bude akceptovat, pokud prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného z hnutí ANO než jeho samotného. Babiš ale zároveň dodal, že podobný krok od Zemana neočekává.

Babiš dostal první pokus, pro menšinovou vládu si však ANO nedokázalo vyjednat důvěru Sněmovny, a proto kabinet vládne v demisi. Babiš dříve tvrdil, že je jediným kandidátem na premiéra, po krachu jednání s ČSSD bude situaci v úterý řešit s poslanci ANO i s prezidentem Zemanem.

ANO jednalo o možné vládě s ČSSD několik týdnů, jejich menšinovou vládu měla podpořit KSČM. Krach jednání odůvodnilo ANO tím, že ČSSD trvala na pozici ministra vnitra pro svého předsedu Jana Hamáčka. Sociální demokraté zase nechtěli trestně stíhaného premiéra Babiše a tvrdí, že ANO na jeho nominaci trvalo a nenabídlo ČSSD ani funkci ministra vnitra nebo financí, které strana požadovala.

„Sociální demokracie si dala podmínku, že pokud má být stíhaná osoba premiérem, mělo by ANO pustit ČSSD posty, které nějakým způsobem budou vytvářet dojem, že nedochází a nemůže dojít k ovlivnění vyšetřování této kauzy,“ uvedl Onderka.

Sociální demokracie podle něj chtěla ministerstvo financí a vnitra, ale Babiš nechtěl připustit ani jedno z nich. „Byl to ústupek, který nevyužil. Přišel s něčím jiným. Kdo vyhrává volby, musí dělat kompromisy. Tady zvítězilo ego pana premiéra,“ řekl Onderka.

 

Vyšlo dne 9. 4. 2018, ČTK

 

Rychlá navigace