Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Roman Onderka pro INFO.CZ

Pá 27. 10. 2017 17:19

V návaznosti na tyto otázky a odpovědi vydalo info.cz dnes 27. 10. 2017 článek pro mě s nepochopitelným názvem: Onderka ťal do živého: volby jako vzkaz, že ČSSD do parlamentu nepatří. „Dlužíme lidem omluvu." Otázky mi byly zaslány panem Vratislavem Dostálem, kterému jsem také odpoveděl, a to takto:

1. ČSSD obdržela nejméně hlasů od voleb v roce 1992, jaká je několik dnů po volbách atmosféra ve straně?

Nemohu a nechci mluvit za celou ČSSD. Za sebe a za ty, s nimiž jsem v kontaktu, je to atmosféra odpovídající výsledku voleb, který považuji za debakl.

2. Kde spatřujete příčiny volební prohry a co by sociální demokraté měli udělat pro obnovu své důvěryhodnosti u voličů?

Příčin je tolik, že by podle mě vydaly na samotnou knihu. Debakl takového rozměru je důsledkem řetězení velkého počtu chyb po dlouhou dobu. A to ať už těch v oblastech programových, komunikačních či personálních.

Osobně vidím jako jedinou možnost nalít si čistého vína a to na všech úrovních ČSSD. Musíme si konečně přestat lhát do kapsy, jako to bylo v letech minulých. ČSSD ze všech voleb posledních let vycházela poražena a dál jen oslabovala. Výsledek těchto voleb je nutné přijmout jako jasný vzkaz voličů, že pokud bude ČSSD takto dál pokračovat, nezaslouží si být parlamentní stranou. Z tradic a starých úspěchů se žít nedá.

Jsem přesvědčen, že je nyní nezbytně nutná sebereflexe i návrat k principům sociálně demokratické politiky. Musíme se zříci nesrozumitelnosti, nejasnosti a špatné komunikace. Pokud nám naši spoluobčané dlouhodobě nerozumí, proč by měli chtít, abychom jejich zájmy hájili právě my, sociální demokraté.

3. Mělo podle vás ještě v sobotu dát vedení strany své funkce k dispozici, a co říkáte na to, že bude sjezd, ze kterého vzejde vedení nové, až v dubnu? Není to pozdě? (Pokud ano, proč, pokud ne, proč?)

Nerad dávám knížecí rady a už vůbec ne někomu, kdo se ocitne ve vypjaté životní situaci. Nicméně i já sám bych očekával za těchto okolností jasnou a srozumitelnou reakci vedení a to jak směrem ke členům strany, tak především veřejnosti. Třeba už jen proto s jak negativní odezvou ze strany členů se vedení setkalo při několika posledních volebních prohrách.

Dle mého mělo dát své funkce k dispozici a svolat orgány strany, kterými jsou Předsednictvo a ÚVV. Nikdy neměly zaznít výroky typu, že výsledek je políčkem. Za to dlužíme české veřejnosti velkou omluvu.

ČSSD je demokratickou politickou stranou a jejím nejvyšším orgánem je sjezd. Ten jediný má dle platných stanov právo rozhodovat o personálních otázkách. Svolání mimořádného sjezdu strany, jsem považoval za nevyhnutelný krok již po rezignaci B. Sobotky na místo předsedy strany v polovině června.

Současná situace si pro svoji závažnost žádá nejen mimořádný sjezd v co možná nejkratším termínu, tedy dle stanov možný někdy koncem února, ale především aktivní činnost ostatních kolektivních orgánů strany – Ať už předsednictva nebo ÚVV coby nejvyššího orgánu mezi sjezdy.

4. Vidíte uvnitř strany osobnosti, které by mohly straně reputaci vrátit? Ptám se mimo jiné proto, že třeba Zdeněk Škromach za takovou osobnost označil vás… Uvažujete o kandidatuře do vedení strany?

ČSSD je stranou s 20ti tisíci členy a já jsem přesvědčen, že jsou mezi nimi osobnosti, které jí pomohou na cestě k obnovení důvěry v sociálně demokratickou politiku i ČSSD samotnou.

5. Jste jedním z patnácti nově zvolených poslanců ČSSD, čemu se chcete v dolní komoře věnovat? Jaké jsou vaše cíle?

Především konstruktivní, ale tvrdé opoziční práci ve prospěch většiny občanů naší země, ne těch vyvolených a privilegovaných skupin, které si své zástupce prostě koupí.

Do poslanecké sněmovny jsem kandidoval poprvé a rád bych zúročil profesní i politické zkušenosti z politiky regionální.

Záležet bude na kolezích z poslaneckého klubu, který se dosud nesešel.

6. Jak hodnotíte první kolo vyjednávání o vládě?

Nejsem členem vyjednávacího týmu. Dle mého za současného stavu strany a s ohledem na volební výsledek ČSSD bude mít velmi omezené možnosti v prosazování svého programu a tudíž nemá smysl uvažovat o vládním angažmá.

7. ČSSD – zdá se – zůstává zatím trochu bokem. De facto se hovoří pouze o středopravé vládě. Přitom vaše strana spolupráci s hnutím ANO nevyloučila. Zrovna tak neoznámila odchod do opozice. Jakou strategii by si podle vás ČSSD měla osvojit? (A proč?)

Skutečně nemohu popsat stav jednání, u kterých jsem nebyl. O sympatiích pana Babiše k pravici jsem osobně nikdy nepochyboval, stejně jako o tom, že bude vládnout s kýmkoliv, kdo mu dá dostatečný prostor pro hájení jeho zájmů. Takže za mě žádné překvapení.

8. Faktem je, že s hnutím ANO byste poskládali 93 mandátů. To už k většině tak moc nezbývá: buď byste se mohli vrátit k půdorysu, na kterém vznikla Sobotkova vláda, anebo by mohla vzniknout menšinová vláda ANO-ČSSD s podporou lidovců, případně s podporou komunistů… K podobné úvaze přímo vybízí manévr hnutí ANO ve středních Čechách.

Každý, kdo mě jen trochu zná, ví, že spolupráci s KSČM na vládní úrovni jsem vždy odmítal a spáchat politickou sebevraždu lze jen jednou. Bohumínské usnesení je stále platné. Půdorys Sobotkovy vlády disponuje 103 mandáty, tedy nejen těsnou většinou, ale současně za téměř neexistujícího předpokladu, že bychom dokázali při tomto zastoupení hájit program, s kterým jsme mandáty získali.

Podle mě je jediným poctivý řešením odchod ČSSD do opozice.

9. Ptám se mimo jiné proto, že se v zákulisí spekuluje o tom, že vám Andrej Babiš nabídl čtyři ministerstva. Můžete to potvrdit?

Nemohu. Nejsem členem vyjednávacího týmu a osobně jsem s panem Babišem nemluvil.

10. Jak budete hlasovat, pokud policie opět požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka?

Pro vydání – viz moje odpověď ze včerejška.

11. Kdo by vlastně případné vyjednávání ČSSD o vládě vedl? Milan Chovanec nebo Lubomír Zaorálek?

Podle informací, které mám k dispozici, tak oba dva jsou ve vyjednávacím týmu za ČSSD.

 

Rychlá navigace