Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Protikuřácký zákon po třech měsících

St 30. 08. 2017 18:01

Zákaz kouření ode dneška naostro. Po třech měsících platnosti budou nyní úředníci uplatňovat sankce (pokuty) za porušování protikuřáckého zákona. A to ať už půjde o kuřáka samotného, nebo majitele restauračního zařízení.

Nechci polemizovat o tom, zda v rámci zájmu většiny je nutné omezit menšinu v případě, kdy se jedná o zdraví obyvatel. Ale o tom, zda nejsme papežštější než papež, zda tento zákon není příliš tvrdý vůči necelým 30 % kuřáků v ČR, zda některá ustanovení tohoto zákona nejsou nejen zbytečná, ale v praxi komicky působící a nic v oblasti zdraví nezlepšující, je dle mého názoru diskuse na místě.

Dodnes není ani mnohým majitelům, natož návštěvníkům oněch diskutovaných předzahrádek vlastně jasné, zda se může či nemůže kouřit pod pergolou. Nedostává se ani argumentů, jaký je rozdíl ohrožení zdraví v případě kouření pod pergolou, markýzou nebo ve venkovních prostorách s pevnou střechou.

Nechápu, proč v restauračním zařízení nemůže být samostatný, stavebně oddělený kuřácký prostor jako například na letišti a už vůbec nechápu, proč cigareta nebo alespoň elektronická cigareta nemůžou být při divadelním představení považovány za rekvizitu.

Na vyhodnocení dopadu zákona, ať už se jedná o úbytek kuřáků, či zlepšení zdravotního stavu populace, je a ještě dlouho bude brzy.  A my, kuřáci, jsme si koneckonců už zvykli na to, že míst, kde kouřit lze, rok od roku ubývá.

O tom, jak je kouření škodlivé, je nutné mluvit, a to hlavně s mladou generací a troufnu si říci, že čím dříve, tím lépe. Vychovávejme své děti tak, aby tomuto zlozvyku nepropadly. A zároveň buďme v mezích možnosti tolerantní vůči generacím, za jejichž života bylo kouření prostě normální. Nebuďme papežštější než papež.

Rychlá navigace