Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Proč kandiduji? Samo od sebe se nestane nic.

Po 21. 08. 2017 18:05

Je mi velkou ctí, že v letošních volbách mohu poprvé kandidovat do poslanecké sněmovny, a to díky podpoře kolegů z jihomoravské sociální demokracie, zvláště pak té brněnské.

Po osm let jsem měl tu čest stát v čele města Brna coby jeho primátor. Léta 2006–2014 byla nabita prací pro Brňany, a byť se v tomto období zasaženém ekonomickou krizí nepovedlo úplně vše, výsledky práce mé a mých kolegů ze sociální demokracie Brňanům dodnes slouží.

Po komunálních volbách v roce 2014 jsme se společně s kolegy z ČSSD stali brněnskou magistrátní opozicí poté, co jsme se ztrátou 2 % na vítězné hnutí ANO skončili na druhém místě.

Téměř tři roky jsme tak společně s dalšími Brňany svědky nenaplněných slibů současné brněnské koalice v čele s ANO a Žít Brno.  Jako by nestačilo, že dlouhotrvající problémy Brna, a to nejen ty dopravní, nejsou řešeny, o jimi slibovaných soukromých investorech si maximálně můžeme nechat zdát stejně jako o rozvoji města. Jsme společně se všemi Brňáky „pokusnými králíky“ brněnské koalice.

Poslední tři roky v Brně tak jasně ukázaly, co se ve skutečnosti skrývá pod oním „Řídit stát jako firmu“ aneb „Vyvoleným vše a občané na posledním místě“.

Stejně tak se však ukázalo, že pokud nebude hlas Brna v Praze dostatečně slyšet, Brňané a obyvatelé Jižní Moravy budou na klíčové investice nejen v oblasti dopravní či sportovní infrastruktury dál čekat marně. Brno se i nadále bude potýkat s nedostatkem lidí majících zájem podílet se na chodu města pro nedostatečné finanční ohodnocení – od řidičů MHD po zaměstnance v sociálních službách. A to se v konečném důsledku dotkne života každého občana Brna stejně jako každého obyvatele Jižní Moravy.

Říká se, že život je nejlepší škola, a mně nezbývá než souhlasit. Nechce se mi proto devalvovat úsilí těch, kteří do politiky vstoupili se stejným odhodláním jako já, a to měnit naši zemi k lepšímu, jen proto, že si vybrali jinou politickou stranu než sociální demokracii. Nicméně stejně jako jsem přesvědčen, že bez tvrdé a soustavné práce se nestane prostě nic, že politika více než o stranách je o lidech, jsem přesvědčen, že sociální demokracie je tu dnes stejně jako posledních 140 let proto, aby hájila práva těch, kteří v naší zemi žijí, pracují a vychovávají své děti, neslouží ani velkým korporacím, bankám či hrstce vyvolených a je zárukou zachování demokratických principů stejně jako zajištění bezpečnosti v naší zemi.

Rychlá navigace