Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

EET opět na stole

Út 20. 03. 2018 20:48

Už se stalo tradicí, že pokud se ve sněmovně aspoň jednou týdně nebavíme o EET, tak je něco špatně. S návrhy se roztrhl pytel - poslanecký, ministerský a dnes i senátorský. V rozpočtovém výboru jsme už ten poslanecký jednou projednávali a pokračovat budeme na konci dubna. ANO nechtělo a nechce propustit do dalšího projednávání žádný návrh kromě jediného a to toho, který připravuje ministerstvo financí jako reakci na nález Ústavního soudu Pl. ÚS 26/16, kterým byl prakticky zrušen náběh 3. a 4. vlny evidence tržeb.

Osobně si myslím, že zásadní je to, aby zákon, který má opravdu hodně nedostatků, byl vůbec otevřen a byl prostor pro jeho úpravu. Nikoliv počet předložených novel.

Dnes jsem upozornil paní ministryni financí (ANO), že ČSSD podpoří zamítnutí dalších novel zákona o evidenci tržeb, ale požadujeme, aby ministerstvo zohlednilo relevantní návrhy na změnu tohoto zákona vycházející nejen z návrhu senátorského. Mezi tržby vyloučené z evidence tržeb chceme přiřadit také tržby uvedené v paragrafu 12 odst.3 zákona v nově doplňovaných písmenech k) až m). V prvé řadě se jedná o poskytovatele sociálních služeb, a to zejména ty, kteří nejsou příspěvkovou organizací a na které by tedy nebylo možné aplikovat ustanovení paragrafu 12 odst. 1 písm. c) zákona. Jedná se o ústavy, spolky, korporace veřejného práva poskytující sociální služby apod. V těchto institucích totiž působí veřejnoprávní kontrola prostřednictvím příspěvku na činnost, veřejnoprávních smluv, poskytnutých dotací apod. Mělo by dojít k vyloučení z působnosti zákona zdravotnická zařízení poskytující ambulantní péči, lůžkovou péči, vyjma zařízení lékárenské péče.

Návrhů na změnu zákona bude určitě více, ten nejzásadnější je uveden v poslaneckém návrhu, který chce zúžit okruh subjektů, které evidenci podléhají a to pouze na podnikatele s dostatečně vysokým obratem (registrovaní plátci DPH, obrat nad 1 mil.). Jsou i tací, kteří říkají, všichni stejně nebo nikdo. Já jen doufám, že výsledek, tj. schválená novela zákona bude na dlouhá léta a že bude ku prospěchu podnikání a její férové soutěže.

Rychlá navigace