Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Po 09. 08. 2021 15:06

Daně porostou. Jde jen o to, komu..

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.
Hlavní dvě otázky, o které se bude ve volbách hrát, jsou:

Komu se daně zvýší? Bankám, nadnárodním korporacím, googlům a facenbookům, bohatým? Nebo příjmové střední a nižší střední třídě plus těm, kdo mají neméně?
Na kom se bude šetřit? Na programech, ze kterých mají nejvíce bohatí a dobře situovaní, nebo na sociálním státu pro ty, kteří pomoc skutečně potřebují?
Strukturální schodek letošních veřejných financí bude minimálně 200 miliard korun, ale spíš více. Zdůrazňuji, že strukturální schodek, tedy vrostlý pevně v celém systému vládních financí. Nikoliv celkový – ten bude podstatně vyšší, ale to je dáno z významné části mimořádnými výdaji a mimořádným snížením příjmů. Těchto letošních 200 miliard (které pro příští rok neklesnou ani o pětník, spíše se ještě zvýší) je systémová tragédie, kterou jako celek nevyřeší nějaké úspory mezi státními úředníky a dokonce ani mohutné škrty v dotační politice (se kterými, na okraj, do značné míry souhlasím). I kdybychom si namohli samým škrtáním ruce, tak získáme miliardu a možná dvě na nákladech ministerstev, plus třeba třicet nebo čtyřicet miliard bychom snad našli v oblasti chybné a nesystémové podpory hospodářství, která dělá v posledních letech víc škody než užitku.

Postavme si vedle sebe čísla (dejme tomu) 35 a (dejme tomu) 220. Dokonce i finanční stratégové ODS musejí vědět, že 35 nepokryje 220. Oni se sice tváří, že pokryje, na svých plakátech se holedbají tím, že daně nezvýší ani o korunu, ale to říkali Topolánek a Nečas před každými volbami také. A jak to dopadlo?

Nepamatujete si?

No dopadlo to tak, že růst daní dopadal více na lidi s nižšími příjmy. A šetřilo se na zaměstnancích a, jak jinak, méně majetných. Lidem se neplatily první tři dny nemoci, zato si museli zaplatit za návštěvu lékaře... A podobně. Milionáři a miliardáři byli vysmátí jako brokoličky.

Současný šéf ODS Petr Fiala asi neplánuje nic jiného, než co realizovali jeho předchůdci. Tedy hodit náklady krize na hrb milionům, ale pomoci ještě k většímu bohatství stovkám tisíc. Jak to vysvětlit voličům, to je problém stranického marketingu. A ten došel k názoru, že slibem nezarmoutíš a že nikdo voličům nemůže dát tolik, kolik jim ODS slíbí. Takže tady máme pohádku „daně nezvýšíme“.

Hanba by mne fackovala, kdyby šla sociální demokracie stejnou cestou. Takže otevřeně a na rovinu říkám: Daně se zvyšovat budou a pokud na to budeme mít vliv, tak se primárně zvýší velkým korporacím a bohatým lidem.

Zajímavý je v této věci postoj SPD a komunistů. Obě tyto strany, které se tváří, že jsou „pro lidi“, podpořily bezprecedentní daňový balíček 2021, kdy zrušení superhrubé mzdy znamenalo zářez do veřejných financí ve výši 130 miliard korun a přesun těchto peněz především k majetnějším vrstvám obyvatel. Obě se podílely na vraždě veřejných financí, teď se tváří, že s tím nemají nic společného. A dvojministr Havlíček z ANO to ještě vylepšuje tím, že on by tedy daně nezvyšoval ani bankám.

Pevně doufám, že v této tsunami bezbřehého populismu se prosadí férová a otevřená politika. Bez zvýšení daní se prostě nelze obejít. K jejich růstu bude muset přistoupit jakákoliv vláda. Volby rozhodnou o tom, kdo ten růst zaplatí.
Zdroj: https://romanonderka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=773843

Rychlá navigace