Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Po 09. 08. 2021 15:07

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.
Což je druhý nejrychlejší růst v Evropské unii za Kyprem.

Ano, uznávám, byl jsem ironický.

Nicméně fakta jsou fakta.

Ostatně jsem chtěl vyprovokovat reakce. Byl jsem zvědavý, jaké budou, co můžeme očekávat v kampani.

Ty nezklamaly. Jak přímo pod postem, tak hlavně osobní do zpráv.

Hlavní: Co kritizuješ, když vládnete spolu a když držíte estébáka u moci. Ale také: Paní Schillerové nesaháš po kotníky, je to nejlepší ministryně financí v dějinách. Radši mlč! A konečně: Vždyť za to můžou socani, kteří jen rozhazují cizí peníze. Jenom kradete lidem peníze.

Přepisuji to i s tím tykáním mnohdy od lidí, se kterými jsem se v životě neviděl, nadávky opisuji nebo vynechávám. Nicméně je celkem jasné, že tohle budou evergreeny příštích měsíců, takže má smysl na to odpovědět hned.

„Vládnete spolu“. No dobrá, to je jistě pravda. Vládli jsme a vládneme, i když to většinou je hádali jsme se a hádáme se s ANO, s Andrejem Babišem, s Alenou Schillerovou. Koexistujeme se všemi jejich hříchy. Ale především s jejich bonusem, který dostali od voličů: 29,64 procenta všech odevzdaných hlasů. Kdybychom s nimi nevládli my, bude to KSČM a SPD. Nebo ODS s podporou SPD. Nebo nějaká jiná divná směs. Proboha: Podívejte se objektivně na výsledky minulých voleb a najděte mi jednu jedinou rozumnější variantu. V jakékoliv konstelaci by vládlo ANO plus někdo. Při dominanci Andreje Babiše v roce 2017 jiná verze nebyla. Pokud to v diskusi pod blogem někdo hodlá zpochybňovat, tak ať také napíše, jak to mělo být vyřešené. Beru jen verze bez extrémistů, tedy bez SPD.

„Nejlepší ministryně“. To mi připadá srandovní a může to říct jen někdo, kdo nesleduje ekonomický vývoj. Tempo našeho zadlužování je extrémní. Sobotkova vláda se dostala z úrovně 41 procent HDP na 32 procent HDP. Babišova vláda se z těch 32 procent dostala na předpokládaných 45 procent na konci tohoto roku. Ano, jistě – virus. Ale jak vysvětlit, že rozpočtový výhled paní Schillerové předpokládá skoro 55 procent na konci roku 2024? To je prostě ekonomické šílenství a jen fakt, že zahraniční agentury předpokládají změnu stylu vládnutí a řízení ekonomiky (už ne jako firmu?) nás zachraňuje od zhoršení ratingu.

Úplně nejvíc mám rád tvrzení, že současných asi 43 procent dluhu vůči HDP je „pohoda“, protože skoro „všichni ostatní“ jsou na tom hůře. To je mi ale argument! Navíc, ten problém je v dynamice růstu našeho dluhu. Ostatně se podívejte na graf. Ten to ukazuje asi lépe než všechna slova.
Zdroj: https://romanonderka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=774093

Rychlá navigace