Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

Po 18. 11. 2013 | vanocni trhy

Otázka:
pekni vecer chci se zeptat kdy zacinaji vanocni trhy na nam svobodi dekuju za odpoved

Odpověď:
Dobrý den, pane Růžičko,

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Statutární město Brno také letos pro všechny občany a návštěvníky města připravuje ve spolupráci s Turistickým informačním centrem vánoční trhy na náměstí Svobody, Radnické ulice a v brněnském podzemí. Již dnes se můžete těšit na stánky s občerstvením i voňavým punčem a svařeným vínem, vánoční strom, největší vyřezávaný betlém, oblíbený zoo koutek či Ježíškovu poštu a další lákadla včetně speciální edice vánočních skleněnek, které budou z hodinového stroje vypadávat po celou dobu adventu každou celou hodinu od 11 do 23 hodin.
Vánoční trhy oficiálně začínají v pátek 29. listopadu v 9 hodin. Prodejci, kteří o to mají zájem, však mohou prodávat už od 27. listopadu, tedy již v době, kdy se bude na náměstí Svobody dokončovat vánoční výzdoba. Vánoční strom se letos na náměstí Svobody rozzáří v pátek 29. listopadu v 17 hodin.
Přeji vám krásný advent a vánoční svátky plné pohody a rodinného štěstí.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Čt 14. 11. 2013 | Stadion za Lužánkami

Otázka:
Vážený pane primátore. Chtěl bych se vás zeptat ohledně rekonstrukce fotbalového a hokejového stadionu za Lužánkami. Jsem velký fanoušek hokeje i fotbalu a když se podívám na tyto stadiony, dýchne na mě smutek z toho a nedokážu si připustit jak to že stadiony kde město Brno posbíralo své největší úspěchy jsou v naprosto dezolátním stavu. Myslím však že by se s tím dalo něco dělat protože mnoho lidí volá právě po stadionu za Lužánkami. Vím že sehnat dvě miliardy je velký oříšek, ale vzhledem k tomu že by se po dostavení stal tento stadion největším v České republice a že by na něj mohli přispět aspoň malou částí lidé z Brna. Navíc je zde šance na získání nových partnerů protože by stadion odpovídal i světovým fotbalovým ligám. Věřím že se v budoucnu tento projekt realizuje ale bude se o to muset bojovat. Slibováním se nikdy nic nevybudovalo a tak doufám že se zasadíte o rekonstrukci stadionu za Lužánkami. Za kladné vyřízení předem děkuji.Z pozdravem Jiří Vlach

Odpověď:
Vážený pane Vlachu,

patřím ke generaci, která zažila nejlepší léta brněnského sportu právě za Lužánkami. Byl jsem u toho, když fotbalová Zbrojovka Brno získala mistrovský titul (na to se prostě nedá zapomenout) a stejně tak jsem chodil pravidelně fandit hokejové Kometě. Moc dobře proto rozumím tomu, proč fotbaloví a hokejoví fanoušci stále sní o návratu. Nebude to ale vůbec jednoduché. Pokud totiž pominu finanční nákladnost celého projektu v řádu několika miliard korun, významnou překážkou jsou také např. současné požadavky na dostatečné kapacity dopravní infrastruktury (co stačilo předtím totiž nestačí dnes) či soudní spor, který vede město Brno o vlastnictví některých pozemků. Přesto všechno je ale této problematice věnována významná pozornost.
V dubnu letošního roku byl rozpracován investiční záměr projektu „Sportovně-zábavní komplex Ponava“, v němž jsou definovány základní zájmové stavby v území ve variantách, je vyčíslena hrubá rozvaha finančních nákladů statutárního města Brna v oblasti přípravy území pro výstavbu komplexu, tj. podmiňujících investic města do technické a dopravní infrastruktury, respektive i do demolic. Investiční záměr navrhuje zpracovat v předstihu před zahájením dalších projekčních prací v rámci nutnosti vyhodnotit synergický efekt souběžného provozu fotbalového stadionu a víceúčelové haly v těsném sousedství (zejména v době pořádání vrcholných akcí, tj. při plné kapacitě obou zařízení) prověřovací studii kapacitních možností zejména dopravní infrastruktury.
První výzva k podání nabídek na zpracování této studie byla odeslána 23. září 2013 šesti vybraným uchazečům, ale v termínu podání nabídek do 7. října bohužel nikdo nabídku nepodal. Nyní je v běhu druhá výzva, kdy je osloveno jiných šest uchazečů s termínem podání nabídek do 21. listopadu. Výsledky této prověřovací studie tak budou k dispozici do 3 měsíců od podpisu smlouvy a předurčí kroky následující.
Relativně malou, nicméně relativně dobrou zprávou v celé této věci je ukončení provozu supermarketu Billa, který se nachází mezi oběma stadiony. Billa sice nebránila přímo plánované stavbě, nicméně překážela právě ambicióznějšímu plánu na postavení víceúčelového a fotbalového stadionu dohromady. V plánu bylo vykoupení, ale jednání se nedařila a budova se tak stala jednou z překážek bránících stavbě. Vlastník budovy sice stále zůstává, nicméně otevírají se zde nyní nové možnosti pro jednání o budoucím využití objektu.
V celé záležitosti tak zůstávám stále optimistou a věřím, že se opět bude v Brně fandit sportu také za Lužánkami.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Út 12. 11. 2013 | kde si můžu stěžovat na nevhodné chování správcové domu

Otázka:
dobrý den pane Onderka prosím Vás kde si můžu stěžovat na chování správcové domu? dnes jsem si udělala úklid bytu a přebytek jsem vyhodila prozatím na chodbu s tím že to uklidím hned jak dodělám úklid.nevěděla jsem kolik toho bude.Paní zazvonila a bez pozdravu na mě začala řvát co si myslím že to není skladiště a jestli tu chci mít šváby není to první konflikt a už bych ho ráda vyřešila.Bydlím v podnájmu na lesné.Děkuji za odpověď Hauková Jana

Odpověď:
Vážená paní Hauková,
pominu-li skutečnost, že určitá nedorozumění, rozdílné názory, zvyklosti či případně i konflikty jsou součástí života, tak beze vší pochybností patří pozdrav mezi nejzákladnější projevy lidské zdvořilosti a slušnosti a existuje pouze jeden větší projev nevychovanosti než nepozdravit, a to pozdrav neopětovat. Bez komentáře pak ponechávám zcela zvyšování hlasu při dialogu.
Ale zpět k vašemu dotazu. Ve svém emailu bohužel neuvádíte, zda byt ve kterém bydlíte, je v soukromém vlastnictví, obecní nebo družstevní. Lze tedy jen obecně říci, že na nevhodné chování správkyně byste mohla upozornit vlastníka domu, který správkyni jmenoval a případně ji za správu domu platí. Pokud by se správkyně v budoucnu svým jednáním dopustila přestupku proti občanského soužití dle § 49 z.č. 200/1990 Sb. v platném znění (přestupku se dopustí ten, kdo jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch), řešil by tento přestupek úřad městské části Brno – sever.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Rychlá navigace